May 17, 2024
Nieuwe wetgeving in Californië zou ons helpen de gevolgen voor de gezondheid van natuurbranden beter te begrijpen

Nieuwe wetgeving in Californië zou ons helpen de gevolgen voor de gezondheid van natuurbranden beter te begrijpen

Vorig jaar haalde de Union of Concerned Scientists (UCS) de krantenkoppen in het hele land toen we een rapport publiceerden waarin werd aangetoond hoe verergerende bosbranden in het Westen verband houden met de niet aflatende, schaamteloze uitstoot van de fossiele brandstoffenbedrijven. Hoewel we hopen dat onze wetenschap de inspanningen zal ondersteunen om deze bedrijven verantwoordelijk te houden, is de waarheid dat een dergelijke verantwoording noodzakelijk maar onvoldoende is.

Door klimaatverandering veroorzaakte rampen zullen gevolgen blijven hebben voor de menselijke gezondheid. We moeten deze gevolgen meten en beperken. Bosbranden hebben de meest duidelijke en verwoestende gevolgen voor de levens van de mensen die wonen in de wijken die ze verwoesten, maar de impact die ze hebben op onze lucht en ons water kan zich tot ver buiten het brandwondlitteken verspreiden.

Twee wetsvoorstellen die door de wetgevende macht van Californië worden overwogen, kunnen de gevolgen van bosbranden voor de volksgezondheid helpen verzachten. UCS ondersteunt de doorgang van beide.

Bosbranden en waterkwaliteit

Het meeste water in Californië komt uit regen en sneeuw die in de Sierra Nevada Mountains valt en naar de bevolkingscentra in de staat stroomt. Meestal helpen vegetatie en grond de regen op te nemen en de stroom regenwater, voedingsstoffen en grond over het land te vertragen.

Wanneer een natuurbrand de vegetatie wegbrandt en de grond verschroeit, wordt de bodem minder absorberend en stroomt de neerslag sneller de rivieren in, waardoor de grond wordt weggeërodeerd en voedingsstoffen in grotere hoeveelheden dan normaal worden opgenomen, samen met as en puin. Erger nog, als een bosbrand door een door mensen bevolkt gebied raast, kunnen bij regen giftige chemicaliën uit brandende auto’s, plastic en allerlei synthetische producten in de waterwegen en drinkwatersystemen terechtkomen.

Lees onze factsheet 2022 voor meer informatie over de gevolgen die bosbranden hebben voor de kwantiteit en kwaliteit van water. Vuur en water in het westen van de Verenigde Staten.

Natuurbrand en luchtkwaliteit

Iedereen die de afgelopen jaren in Californië heeft gewoond, weet dat onze zomers worden geplaagd door ongezonde luchtkwaliteitsdagen. En zoals maar al te vaak het geval is, wordt de Central Valley het zwaarst getroffen door deze impact.

Er is een enorme hoeveelheid gegevens over de nadelige gevolgen voor de gezondheid die verband houden met een slechte luchtkwaliteit: ademhalingsproblemen, cognitieve problemen, gevolgen voor zwangere mensen en hun baby’s, en meer. Veel gemeenschappen in Californië hebben al een van de hoogste percentages hart- en longziekten in het land, en deze problemen worden alleen maar verergerd door de rook van natuurbranden.

Wat kunnen we doen?

Californië moet doorgaan met het agressief en rechtvaardig uitfaseren van fossiele brandstoffen in alle sectoren om de groei van de omvang en ernst van toekomstige bosbranden te minimaliseren. De staat moet ook projecten plannen en financieren die onze bossen en gemeenschappen veerkrachtiger maken tegen natuurbranden.

Maar zelfs met deze acties maken bosbranden deel uit van ons leven in het westen van de Verenigde Staten, zoals dat al generaties lang het geval is, gezien ons klimaat en onze ecosystemen. We moeten de impact ervan op de menselijke gezondheid begrijpen en beperken.

Er zijn momenteel twee wetsvoorstellen die door de wetgevende macht van Californië gaan en die de Union of Concerned Scientists ondersteunt als belangrijke stappen in de richting van dit doel:

Californië zou deze wetsvoorstellen moeten goedkeuren, moeten blijven zoeken naar mogelijkheden om gegevens over de gevolgen van natuurbranden toegankelijk te maken, en op gegevens gebaseerde beslissingen moeten nemen over de bescherming van mensen tegen gevolgen van natuurbranden voor de menselijke gezondheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *