May 17, 2024
Voeding voor showpaarden – Het paard

Voeding voor showpaarden – Het paard

Quarter Horse halterles op paardenshow
Hoogwaardige voeding zorgt ervoor dat uw paard optimaal kan presteren. | Kevin Thompson/Het paard

Q: Ik ben van plan om deze lente en zomer met mijn nieuwe Quarter Horse naar verschillende shows te reizen. Wat kan ik qua voedingswaarde voor en tijdens het showseizoen voor haar doen om de stress van het reizen en het zijn in een nieuwe omgeving op shows te minimaliseren? – via e-mail

A: Voeding is de basis van het succes van uw paardenatleet, en er zijn verschillende voedingsfactoren waarmee u rekening moet houden om de stressfactoren van het showseizoen te verminderen.

Oefen de basis.

Paarden zijn geëvolueerd door meerdere kleine maaltijden te eten en tot 18 uur per dag te grazen. Bovendien moeten ze ten minste 1,2% van hun lichaamsgewicht aan ruwvoer consumeren om een ​​goede maag-darmfunctie en beweeglijkheid te behouden. Begin met ruwvoer als basis voor het dieet van uw paard en voeg alleen krachtvoer toe als dat nodig is om aan de energie-, eiwit-, vitamine- en mineraalbehoefte te voldoen. Als het mogelijk, veilig en gepast is, bied dan hooi aan tijdens het vervoeren van en naar shows. Gebruik op shows hooizakken of netten bij de trailer en in de stal om uw paard de mogelijkheid te geven voor een constante en consistente voerconsumptie, wat op zijn beurt angst en andere spijsverteringsstoornissen kan verminderen.

Begin met hoogwaardige voeding.

Geef uw paard het meest geschikte en hoogwaardige ruwvoer en krachtvoer, zodat hij optimaal kan presteren. Ontoereikende voeding resulteert in verhoogde stress, verminderde prestaties en andere indicatoren van tekorten, zoals verlies van lichaamsconditiescore en spiermassa. De werklast van uw showpaard is mogelijk toegenomen ten opzichte van vóór of aan het begin van de show, dus pas haar dieet indien nodig aan om aan haar voedingsbehoeften te voldoen.

Wees consistent met uw voedingsroutine.

Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat je paard een gewoontedier is en dat afwijken van haar normale schema stressgedrag tot gevolg heeft. U moet elke dag rond dezelfde tijd voeden, binnen een bereik van een paar uur, en u zowel thuis als onderweg aan deze voedertijden houden. Dit zal ervoor zorgen dat je paard zich meer op haar gemak voelt, wetende dat ze zich geen zorgen hoeft te maken over het tijdstip van haar volgende maaltijd, maar het geeft je ook een beetje flexibiliteit als je merkt dat je rond etenstijd aan het strijden bent.

Blijf op shows hetzelfde voedingsplan volgen als thuis.

Het kan verleidelijk zijn om uw paard tijdens de show wat extra voer te geven, maar u mag de voersoort of -hoeveelheid niet veranderen. Zorg ervoor dat u voldoende eigen hooi en krachtvoer meeneemt en begin op de show niet met nieuwe supplementen. Als u denkt dat u een extra supplement moet voeren, begin er dan thuis mee om er zeker van te zijn dat uw paard het zal eten en om maag-darmklachten op de show te voorkomen.

Vergeet water niet.

Paardeneigenaren zien soms de waterinname over het hoofd, maar water is de meest essentiële voedingsstof die paardensporters consumeren. Af en toe weigeren gestreste paarden, vooral die in nieuwe of vreemde omgevingen, te drinken. Zelfs de doorgewinterde veteraan kan water weigeren als het anders smaakt dan wat er thuis verkrijgbaar is. Dit kan leiden tot slechte prestaties, uitdroging of andere ernstige gezondheidsproblemen. Door water van huis mee te nemen, een waterfilter te gebruiken of smaakstoffen aan het water toe te voegen, kunnen problemen met het waterverbruik worden voorkomen. Als je een smaakstof of filter gebruikt, laat je paard dit dan proberen voordat je gaat reizen en showen. Water moet ook minstens elke zes uur aan paarden worden aangeboden als ze lange afstanden vervoeren.

Bied ondersteuning.

Beoordeel uw paard het hele seizoen op tekenen van stress, behandel eventuele voedingsproblemen en pas zijn dieet indien nodig aan. Paarden die reizen en meedoen aan wedstrijden hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van maagzweren. Door ze aan te vullen met een product dat de maaginhoud buffert tijdens de maaltijden, voorafgaand aan het sporten en tijdens het showparcours, kan dit maagklachten helpen voorkomen. Uw paard moet dagelijks toegang hebben tot zout, wat belangrijk is voor het evenwicht van de lichaamsvloeistoffen en het opwekken van de dorstreactie. In sommige gevallen, vooral na intensief werken of zweten, kunt u ook elektrolyten geven om het spierherstel te versnellen en verloren elektrolyten aan te vullen. Andere producten, zoals producten die de spierontwikkeling en het herstel, de immuunfunctie en de darmgezondheid ondersteunen, kunnen gunstig zijn voor showpaarden. Zoek naar producten waarvan de resultaten zijn ondersteund door onderzoek bij paarden.

Het paardenshowseizoen is een spannende tijd en, zoals in elke sport, willen we ervoor zorgen dat we elke invalshoek in overweging nemen om dat concurrentievoordeel te behalen. Ervoor zorgen dat u de juiste voeding biedt voor de behoeften van uw paard en een consistent voedingsmanagementplan hanteert, is essentieel voor het beheersen van stress tijdens het showseizoen.


Heeft u een voedingsvraag voor paarden?

Heeft u een voedingsvraag voor paarden? De redactie van The Horse wil graag van je horen! Stel uw vraag via onderstaand formulier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *