May 21, 2024
‘Motion is lotion’: experts moedigen beweging aan om het herstel van blessures te bevorderen

‘Motion is lotion’: experts moedigen beweging aan om het herstel van blessures te bevorderen

De dosis22:46Hoe kan ik veilig actief blijven tijdens een blessure?

Hoewel we geneigd zijn te denken dat rust de sleutel is tot herstel van een blessure, raden artsen aan om het lichaam indien mogelijk in beweging te houden, maar met een lagere intensiteit. Sportgeneeskundige Dr. Laura Cruz legt uit waarom “beweging lotion is” en biedt enkele oefeningen met weinig impact die ons lichaam kunnen helpen gemakkelijker te herstellen.

Toen Katherine Valentine, een fervent hardloper, fietser en bergbeklimmer, afgelopen herfst probeerde haar positie in haar stoel aan te passen, kreeg ze last van ‘stekende pijn’ door haar schouder.

“Ik had de avond ervoor prima geklommen, maar blijkbaar zat ik aan mijn bureau”, zei de inwoner van Calgary.

“Het was echt gênant.”

Hoewel Valentine wist dat ze het rustig aan moest doen als ze gewond was, voelde ze zich rusteloos omdat ze stil zat.

Dr. Laura Cruz glimlacht naar de camera.
Dr. Laura Cruz is een sport- en bewegingsgeneeskundige in Toronto. (Ingezonden door Laura Cruz)

Op advies van haar fysiotherapeut vond ze een middenweg tussen veilig trainen terwijl ze geblesseerd was en helemaal niet bewegen.

Deskundigen suggereren dat bijna iedereen die herstelt van een blessure, lichaamsbeweging met een lagere impact zou moeten doen, waarbij een ‘beweging is lotion’-benadering wordt aangemoedigd om de noodzaak te benadrukken om het lichaam indien mogelijk in beweging te houden.

“Elke keer dat u uw lichaam beweegt, verhoogt u uw bloedsomloop”, vertelde dr. Laura Cruz, een sport- en bewegingsgeneeskundige in Toronto. De dosis Dr. Brian Goldman.

Niet alleen voorkomt beweging lethargie, eenvoudige fysieke activiteit kan ook de genezingsprocessen van het lichaam ondersteunen, zei ze.

“Je krijgt meer bloed naar het gewonde gebied, het zal sneller beter worden.”

Wilt u uw herstel verbeteren? Denk aan VREDE en LIEFDE

Tientallen jaren lang hebben artsen verwondingen aangepakt door de RICE-behandelingsmethode – rust, ijs, compressie en elevatie – toe te passen, waarbij patiënten werden voorgesteld om te rusten, ijs aan te brengen op het gewonde gebied, het gebied samen te drukken om zwelling en inwendige bloedingen te verminderen, terwijl het aangedane ledemaat boven het hart werd gehouden. niveau. Sommige artsen passen hun begeleiding echter aan.

Cruz zegt dat patiënten in plaats daarvan moeten nadenken over PEACE (Bescherming, Elevatie, Vermijd ontstekingsremmers, Compressie en Educatie) en LIEFDE (Load, Optimism, Vascularization and Exercise). De acroniemen zijn bedacht door Jean-Francois Esculier, een klinische professor in fysiotherapie. aan de Universiteit van British Columbia, en Blaise Dubois, een fysiotherapeut en oprichter van The Running Clinic, die permanente educatie biedt aan professionals in de gezondheidszorg, in een tijdschrifthoofdartikel.

VREDE en LIEFDE moedigen relatieve rust aan – het beschermen van het lichaam door het verminderen van activiteiten die pijn veroorzaken gedurende de eerste paar dagen van een blessure, voordat langzaam activiteiten worden herintroduceerd die het lichaam belasten.

Terwijl het lichaam een ​​pauze nodig heeft om te herstellen, is er een zekere mate van stress nodig om het lichaam aan te moedigen te genezen, aldus Clare Ardern, assistent-professor aan de afdeling fysiotherapie van de Universiteit van British Columbia.

Een poster beschrijft de componenten van de afkorting PEACE and LOVE voor letselherstel.  Bescherming, verhoging, vermijd ontstekingsremmers, compressie, educatie, belasting, optimisme, vascularisatie en lichaamsbeweging.
Sommige experts stappen af ​​van het RICE-model – rust, ijs, compressie, verhoging – voor herstel van blessures naar een model dat bekend staat als PEACE and LOVE. (RunningClinic.com)

“Relatieve rust… betekent niet dat je alles helemaal moet stoppen”, zei ze.

In plaats van te gaan hardlopen, wat een gewonde enkel kan verergeren, kunnen patiënten bijvoorbeeld gaan wandelen.

Zwemmen is ook een effectieve manier om het hele lichaam zonder al te veel inspanning te bewegen.

“Zelfs als je in een stoel achterover op de bank zit, kun je half achterover leunende fietsbewegingen doen, gewichtheffen – kleine gewichten, een kan water, kettlebells – wat dan ook,” zei Cruz.

“Het is een mooi moment om aan krachttraining en flexibiliteit te werken.”

De PEACE and LOVE-aanpak suggereert ook dat patiënten ontstekingsremmers vermijden, zei Cruz. Hoewel medicijnen zoals ibuprofen en naproxen de pijn kunnen verlichten, zijn er sommige onderzoek suggereert dat door medicijnen en ijsvorming aangetaste gebieden “die initiële genezingsfase kunnen vertragen”, aldus Cruz. Uit de onderzoeken blijkt echter dat beide kunnen passen in een meervoudige aanpak voor de behandeling van bepaalde verwondingen.

“De mensen die echt overbelasten en veel medicijnen nemen, veel ijs en dan naar buiten gaan en van alles en nog wat proberen te doen zonder oplettend te zijn, lopen het risico hun blessure te verergeren,” zei Cruz.

Clare Ardern kijkt buiten de camera met een gefocuste uitdrukking op haar gezicht.
Clare Ardern is assistent-professor aan de afdeling fysiotherapie van de Universiteit van British Columbia. (Ingezonden door Clare Ardern)

Ondanks dat PEACE en LOVE de nadruk leggen op beweging, hangt de aanpak van herstel af van de ernst van de blessure.

Cruz waarschuwt dat hoofdletsel en gebroken botten moeten worden gerespecteerd en dat patiënten hun zorgverleners moeten raadplegen om te bepalen hoe ze in beweging kunnen blijven en of het veilig is om dat te doen.

Psychologie is net zo belangrijk als fysiologie

Hoewel fysieke beweging essentieel is om te herstellen van een blessure, zegt Cruz dat er een even belangrijk psychologisch element is waarmee rekening moet worden gehouden.

“Helpen [people] Ik denk dat het heel belangrijk is om het natuurlijke proces te begrijpen en de dingen die ze kunnen doen waardoor ze het gevoel krijgen dat ze actieve deelnemers zijn en niet slechts een slachtoffer van hun blessure.’

Zelfs patiënten die levensveranderende verwondingen ervaren, kunnen een verbetering van het herstel zien als ze de juiste begeleiding en begeleiding krijgen, zei ze.

KIJK | Terugkeer naar activiteit kan het herstel van de hersenschudding versnellen, suggereert onderzoek:

Terugkeer naar activiteit zou het herstel van de hersenschudding kunnen versnellen, suggereert onderzoek

Nieuw in Canada gepubliceerd onderzoek zegt dat mensen die een hersenschudding hebben gehad, veilig zijn om enkele dagen na het letsel weer actief te worden, en dat dit zelfs het herstel kan versnellen.

“Als mensen het gevoel hebben dat er een plan en een behandelprotocol moeten worden gevolgd, is die structuur zeer geruststellend.”

In plaats van normaal te trainen en het risico te lopen een blessure te verergeren, vindt Valentine nu een geschikte fysieke activiteit die beweging stimuleert, zonder haar lichaam verder te belasten.

“Vanaf dat moment heb ik elke keer dat ik geblesseerd raakte, gekeken naar de activiteiten waaraan ik me kan aanpassen, zodat ik in beweging kan blijven en dingen kan doen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *