May 21, 2024
Krijg je niet genoeg slaap?  Expert biedt tips om stress te beheersen voor een betere slaap

Krijg je niet genoeg slaap? Expert biedt tips om stress te beheersen voor een betere slaap

Wordt u wakker met ochtendhoofdpijn en voelt u zich de hele dag slaperig? Merkt u dat u onverwacht in slaap valt of afhankelijk bent van dutjes of cafeïne om uw dagelijkse routine te doorstaan? Volgens Dr. Angela Holliday-Bell, een gecertificeerde arts en gecertificeerde klinische slaapgezondheidsspecialist, zijn dit allemaal tekenen van slaapgebrek.

Krijgen Amerikanen voldoende slaap, ook al bestaat er een wijdverbreid bewustzijn van het belang van slaap voor een betere gezondheid? Uit een recent onderzoek van Gallup blijkt dat de meerderheid van de Amerikaanse volwassenen (57%) zei dat ze zich beter zouden voelen als ze meer slaap zouden krijgen.

Volgens de peiling bestaat er een duidelijk verband tussen stijgende stressniveaus en afnemende slaapkwaliteit. Van degenen die aangaven behoefte te hebben aan meer slaap, meldde een significante 63% hogere stressniveaus, terwijl slechts 31% van degenen die tevreden waren met hun slaap vergelijkbare stressniveaus ervoeren.

“Stress activeert het vlucht- of vechtreactiesysteem van het lichaam, wat leidt tot een toename van de afgifte van het hormoon cortisol. Dit leidt tot een verhoging van uw hartslag, bloeddruk en ademhalingsfrequentie, waardoor u meer opgewonden raakt en u in paniek raakt. een toestand die niet bevorderlijk is voor de slaap. Dit leidt er vaak toe dat je moeite hebt met inslapen en doorslapen, en dat je langer in de lichtere slaapfasen blijft dan je zou moeten doen”, zegt Dr. Holliday-Bell, die ook de oprichter is. CEO van een slaapcoachbedrijf, The Solution is Sleep, verteld Medisch dagelijks.

Onvoldoende slaap heeft niet alleen te maken met je moe of traag voelen; het kan ook tot ernstige gevolgen op de lange termijn leiden. Een gebrek aan slaap kan zijn tol eisen op verschillende aspecten van het leven, variërend van gewichtstoename en een verzwakte immuniteit tot een verhoogd risico op angst, depressie en hartziekten, wat uiteindelijk zowel de kwaliteit van het leven als de levensduur negatief beïnvloedt.

“Slaap heeft invloed op elk facet van onze gezondheid. Als we niet beter slapen, brengt het ons lichaam in een staat van stress waarin overmatige hoeveelheden van het stresshormoon cortisol vrijkomen. Deze toename van het basiscortisol leidt tot ontstekingen die kunnen leiden tot de verzwakking van de bloedvaten en hartziekten. Slaap helpt ons ook om onze honger en volledige hormonen zodanig te reguleren dat het hongerhormoon ghreline in grotere hoeveelheden vrijkomt als we niet genoeg slaap krijgen en het volledige hormoon leptine in kleinere hoeveelheden wordt geproduceerd. ‘ zei dokter Holliday-Bell.

“Het is ook minder waarschijnlijk dat we actief zijn als we te weinig geslapen hebben, en het is waarschijnlijker dat we slechte voedingskeuzes maken, wat leidt tot een verhoogd risico op zwaarlijvigheid. Ons immuunsysteem wordt gereguleerd en functioneert het beste ‘s nachts, dus consequent onvoldoende slaap verhoogt het risico op infectie. We zijn Ook is de kans aanzienlijk groter dat we angst en depressie ervaren als we niet voldoende slapen. Door prioriteit te geven aan en voldoende slaap van goede kwaliteit te krijgen, verminderen we het risico op al deze aandoeningen, wat leidt tot een langere levensduur”, voegde ze eraan toe.

Het verband tussen stress en slaap werkt twee kanten op. Verhoogde stress kan de slaapkwaliteit en -duur verstoren, terwijl onvoldoende slaap kan bijdragen aan verhoogde stressniveaus.

Om het stressniveau te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren, raadt Dr. Holliday-Bell aan om eenvoudige bedtijdrituelen te implementeren, zoals zich overgeven aan een warme douche en ontspanningsoefeningen zoals meditatie.

“Ik raad aan om een ​​consistente, ontspannende bedtijdroutine te volgen om te helpen ontspannen van de dag en stress te verminderen. Dit zou een paar rustgevende activiteiten moeten omvatten, zoals een warme douche of bad nemen, naar muziek luisteren en/of een boek lezen. Een dagboek bijhouden voordat je naar bed gaat, is ook een goede manier om stress te verminderen. Doe ‘s avonds een braindump-activiteit, waarbij je 10 tot 15 minuten de tijd neemt om alle gedachten op te schrijven die in je opkomen, zodat de kans kleiner is dat je erover nadenkt. Als je probeert in slaap te vallen, zou ik ook aanraden om ontspanningstechnieken toe te passen, zoals meditatie, progressieve spierontspanning en geleide beelden om stress en angst te verlichten en het gemakkelijker te maken om in slaap te vallen, “zei Dr. Holliday-Bell.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *